preskoči na sadržaj

Srednja medicinska škola Slavonski Brod

Login
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Svjetski dan jabuka i Svjetski dan osteoporoze
Autor: Slavica Kovačević, 20. 10. 2016.

 Svjetski dan jabuka i osteoporoze


 

 

 

Jabuka spada među najkorisnije namirnice za zdravlje organizma jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. U jabuci ima 85 do 90 % vode pa stoga uspješno osvježava i gasi žeđ. U kombinaciji c vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka u jabuci, jača imunološki sustav organizma. Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i bakterija, štiti organizam od prehlade, a također smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog crijeva.

 

Jabuka pozitivno utječe i na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči. Zbog kalcija i fosfora koji sadržava, jabuka dobro utječe na izgradnju kostiju i zubi, pomaže pri sprječavanju karijesa čak bolje nego pranje zubi. Budući da sadrži mnogo kalija, potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Zahvaljujući karotinu štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka.

Često nam se događa da u svakodnevnoj prehrani zaboravimo na vrijednost voća. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, prosječna potrošnja jabuka po stanovniku u Republici Hrvatskoj iznosi 15 kg godišnje.

 

20. listopada obilježava se i Svjetski dan osteoporoze, bolesti krhkih kostiju sklonih prijelomima od koje iz dana u dan obolijeva sve više ljudi. Ovogodišnji se Dan odvija pod motom Bon appetit i posvećen je zdravoj prehrani koja je neobično važna za izgradnju i očuvanje zdravlja kostiju pa tako i prevenciju ove bolesti.

Ovom se kampanjom želi ukazati ne samo na činjenicu da je hrana jedan od najvažnijih preduvjeta za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze, nego i da uspješna prevencija započinje od djetinjstva i traje tijekom cijelog života. Stoga svatko za sebe, a roditelji i za svoju djecu moraju preuzeti odgovornost za zdravlje kostiju putem zdrave i uravnotežene prehrane koja se između ostalog mora temeljiti na namirnicama bogatima kalcijem i vitaminom D, primjerice mliječnim proizvodima, povrću i ribi. Poruka kampanje je da ovisno o godinama tijekom cijelog života u organizam dnevno treba unijeti 500 do 1500 mg kalcija (djeca, mladi i trudnice i do 2000 mg!) te oko 400 do 800 i.j. vitamina D. Uz konzultaciju s liječnikom, osim redovnom prehranom dovoljna količina kalcija i D vitamina može se osigurati i putem dodataka prehrani. 

 

U prostorima Srednje medicinske škole izloženi su plakati koji ukazuju na važnost konzumiranja jabuka i podizanju kvalitete života. Učenici smjera fizioterapeutski tehničar/fizioterapeutska tehničarka, izradili su edukativne letke o važnosti zdrave prehrane koja uključuje tjelesnu aktivnost.

 

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju